Till alla inlägg
Kontraktsskrivning och tillträde

7 januari 2019

Kontraktsskrivning och tillträde

Grattis! Du har nu vunnit en säkerligen spännande budgivning. Nu är lägenheten alldeles snart din, men först så ska ett kontrakt skrivas. Bofink hjälper dig på traven.

Vid det här läget är det dags att kontakta din bank så att ditt lånelöfte omvandlats till en låneansökan. Skillnaden mellan ett lånelöfte och en låneansökan är att en låneansökan avser en specifik bostad medan ett lånelöfte är förhandsbesked på dina ekonomiska möjligheter för en icke specifik bostad. Viktigt att komma ihåg är dock att du inte behöver välja att ta lånet hos den bank du har fått lånelöfte av.

Köpekontrakt

När låneansökan färdigställts träffas du och säljaren för att skriva ett köpekontrakt, vilket vanligtvis sker på mäklarens kontor. Kontrakt måste vara skriftligt och de punkter som måste framgå är följande: 

- Objektets pris

- Överlåtandet av egendomen från säljaren till köparen

- Skriftligt samtycke av samtliga bostadsägare

- Samtliga parters underskrifter

Köpprocess

Vid ett köp av en bostad så betalas först en handpenning, en summa pengar som betalas i förskott av köparen som ingår avtalet. Det fungerar som en säkerhet och garanti för säljaren som visar att köparen är tillräckligt intresserad för att slutföra bostadsköpet. En nivå på 10 % är det som handpenningen vanligtvis brukar ligga på. Skulle det vara så att köparen inte vill slutföra bostadsköpet så är det handpenningen som köparen förlorar och säljaren, trots inställt köp, får ta del av de pengarna. 

Känner du också att det blir stressigt att förhandla de bästa villkoren för ditt bolån just nu? Använd dig då av den kortaste bindningstiden som är 3 månader. På så sätt kan du då fokusera på inflytt för att sedan utforska och lägga tid på att få de bästa villkoren som passar dig och din ekonomi bäst.

Tillträde

Snart, snart, snart har du nycklarna till din nya bostad, men först är det ett par saker som måste genomföras. Du, säljaren samt mäklaren ses på kontoret och går igenom hur mycket pengar som ska överföras. Mäklaren ser till att din bank undertecknar den likvida räkningen till din bank och meddelar att allt är okej för att påbörja överföringen. Därefter kontaktar din bank säljarens bank för att få exakta uppgifter på lånet och sedan genomförs överföringen. När överföringen genomförts skickar din bank ett kvitto på transaktionerna till mäklaren och samtliga personer får då ta del av dessa kvitton. Processen är nu äntligen slutförd och nycklarna överlämnas till dig.

Grattis – nu är du formellt ägare av bostaden! 

Skrivet av

Ida Haglund

Ida Haglund

Dela:

Till alla inlägg