Till alla inlägg
En hållbar ekonomi

3 december 2018

En hållbar ekonomi i juletider

Nu börjar julen att närma sig och december är enligt statistik den månad som konsumenter spenderar som allra mest. Med tanke på den statistiken är det därför viktigt att tänka lite extra på hur din privatekonomi ser ut och hur mycket du framförallt kan men också vill konsumera. För att underlätta den här köpstarka månaden har Bofink nu skrivit ihop några råd om hur du kan bli en smartare konsument. Vi vill också passa på att ge några julinspirerade spartips som kan vara användbara nu när en av våra största högtider är i antågande. 

Planning is the key

I tidigare blogginlägg har vi bland annat diskuterat hur du tar första steget till att bli chef över din ekonomi. Vi har till exempel understrukit vikten av att strukturera upp privatekonomin och här följer nästa steg för att ge ut fler konkreta spartips som kan användas i vardagen.

Planera resor i god tid och upptäck din närmiljö

Är ni kanske en barnfamilj som är bunden till skolloven? Skollov då pris på resor skjuter i höjden och det är lätt att spendera mer pengar än vad ekonomin egentligen tillåter. Då kan det vara viktigt att planera i god tid för att hinna spara eller för att hitta de mest förmånliga erbjudandena. Det kan också vara en spännande idé att tänka närmiljö och utforska platser i närheten av där du bor. En resa behöver inte alltid inkludera en lång och dyr flygresa till en annan kontinent utan många gånger finns lokala pärlor att upptäcka.

Planera din handling och undvik att småhandla

Går du noggrant igenom vad du behöver handla inför veckan minimerar du inte bara antalet spontana och onödiga köp, utan även antalet gånger du kan tänkas behöva komplettera din handling. Väl i matbutiken är det viktigt att ha i åtanke att matbutikerna allt som oftast är utformade så att vi behöver gå igenom en större del av butiken för att komma till de mest vardagliga inköpen. Med planering och med en mätt mage kan du däremot undvika köp som du tror att du behöver men som egentligen inte står med på din ursprungliga lista. På så sätt minskar du riskerna för att din handling går över den förutbestämda budgeten.

Sharing is caring – Minimera kostnaderna men bibehåll maximal underhållning Onlinetjänster som Netflix och Spotify har funktioner som möjliggör delning av konton med familj eller vänner, vilket medför att kostnaden för varje enskild individ minskar. Utnyttja det  så kan du fortsätta att titta på din favoritserie samt lyssna på bästa låtarna utan att det svider i plånboken.

Spendera mindre och amortera mer 

Ett enkelt vardagstips är att utnyttja förmåner såsom studentrabatter och rabatter du får ta del av som medlem i en förening, via jobbet eller genom kundklubbar. Det kan verka som småpengar som sparas vid varje köptillfälle men över tid kan det göra en väsentlig skillnad. Spenderar du mindre pengar har du dessutom möjlighet att amortera mer, vilket är fördelaktigt då det minskar din belåning hos banken. 

En rikare jul

Julen är för många en glädjefylld högtid där familj och vänner samlas för att fira tillsammans med mat, dryck och julklappar. Dessvärre är det inte helt ovanligt att julen även kan innebära stress och oro för många människor. Ekonomin går kanske inte riktigt ihop eller att det helt enkelt är svårt att hålla koll på sina utgifter. Vårt råd är återigen planering, att var ute i god tid när du ska handla inför julen och att göra en budget. Många matbutiker har också specialerbjudande veckor innan jul och så länge de inte är färskvaror kan det vara klokt att köpa nedsatta varor allt eftersom.

Utöver maten så vill vi under julen ofta ge en gåva till de personer vi håller kära. Ibland kan det vara så att den tänkta julklappen är billigare om du köper den på nätet eftersom många nätbutiker kan ha billigare priser då de inte har samma utgifter som en fysisk butik. Förutom en ekonomisk vinst slipper du även att trängas bland andra julklappshandlare i affärerna och därmed undvika stressade och impulsiva inköp. Håll även koll på butikernas “julkalendrar” med olika erbjudanden, samt se över dina förmåner och rabatter så kanske du kan spara några extra slantar. Till sist; en gåva behöver inte alltid vara dyr, omtanken och att ge något som innebära att till exempel spendera tid tillsammans, kan vara minst lika mycket uppskattad som en exklusiv klocka eller en designad inredningspryl. 

Tidig julklapp från oss på Bofink

För dig som har bolån, ladda ner appen Bofink och välj en ränta som passar din ekonomi allra bäst. Vi har full förståelse för att det i stressiga jultider kan vara svårt att ta ett smart beslut huruvida du ska binda din ränta eller om du ska välja rörlig bindningstid. Så låt därför oss på Bofink hjälpa dig med det - som en tidig julklapp. 

Ladda ner Bofinks kostnadsfria app här: App Store eller PlayStore

I nästa inlägg kommer Bofink att dela med sig av sina tankar och erfarenheter angående bostadsmarknaden. Bofink kommer bland annat att besvara frågorna: Är det rätt läge att köpa bostad nu? Hur såg försäljningen ut i somras? Hur ser försäljningen ut nu? Ja, för nu är det dags för dig att bli en chef över ämnet ”Köparens marknad”. 

Skrivet av

Ida Haglund

Ida Haglund

Angel Bahrami

Angel Bahrami

Dela:

Till alla inlägg